Zašto trenirati baš aikido: Borilačka veština za sve od 7 do 77 godina!

 Primena aikido tehnike sankyo

Aikido kao samoodbrana, povećanje psihofizičkih sposobnosti i antistres terapija

Ono što posebno izdvaja baš aikido, pored nesumnjivog unapređenja psihofizičkih sposobnosti jeste i sticanje znanja iz oblasti samoodbrane, što je opet u vezi sa povećanjem samopouzdanja i samopoštovanja (kako bi nas drugi poštovali), dok neograničene mogućnosti napredovanja u aikidou doprinose motivacionom kapacitetu, jačanju volje kao vodeće psihičke funkcije, što nas čini tolerantnijim na stresove i teškoće svakodnevnice.

Aikido nije takmičarski sport. To je veština u kojoj napredujemo i zato vežbanju možemo pristupiti neopterećeni rezultatom, a kada ga bolje upoznamo trenirajući dovoljno dugo i uporno, on postaje životni stil, metoda prilagodjavanja problemu da bismo ga rešili, za razliku od direktne konfrontacije sa životnom teškoćom koja može biti kontraproduktivna.

Fizička kondicija i mentalna ravnoteža

Aikido je hobi, relaksacija, ali vežbanje takodje sadrži i elemente kardiotreninga, te u značajnoj meri podiže stepen fizičke kondicije, što u sadejstvu sa mentalnom ravnotežom, kojoj takodje doprinosi, daje dobar osnov kompletnoj ličnosti.

Aikido nije starosno-specifična aktivnost, ali je koristan u svakoj fazi života. U školskom uzrastu vežbanje može da ukaže na različite deformitete kičme i probleme sa nosećim zglobovima, jer stav koji zauzimamo pri vežbanju ističe posturalni deformitet kao problem, koga do tada nismo ni bili svesni ili smo ga ignorisali, navodeći nas da se time adekvatno pozabavimo-tražeći stručnu pomoć naravno lekara. Sa druge strane vežbanje aikidoa je dobar način za dopunu terapijskih metoda ovih deformiteta, opet u dogovoru sa nadležnim lekarom.

Nikad nije kasno početi učiti aikido

U kategorijama srednje i starije životne dobi koristan je makar koliko i svaka druga sportska aktivnost, a budući da se vežba najčešće u sali sa strunjačama, rizik od povređivanja je mali, a na redovnost treniranja nisu od uticaja ni hladnoća, ni vrućina, niti padavine. Utičemo samo mi svojom voljom, a aikido nam to na najbolji način uzvraća, čineći nas smirenim, tolerantnim, mentalno jakim, fizički izdržljivim.

Autor je Specijalista ortopedske hirurgije, nosioc Crnog pojasa 2. Dan Internacionalna Aikido Akademija

 

[calltoaction align="center" title="PRIJAVI SE ZA BESPLATNI PROBNI AIKIDO TRENING !" title_color="#fff" button_text="PRIJAVI SE SADA!" button_link="https://aikido.rs/kontakt" button_background="#008000" color="#f8f1ec" background="#FF9900"]Aikido je borilačka veština samoodbrane, koja je odlična i za rekreaciju. Nisu potrebne posebne fizičke sposobnosti. Svi mogu trenirati : učenici, studenti, zaposleni i penzioneri, žene i muškarci.[/calltoaction]

 

 

Povezani tekstovi