Dobar temelj je ključ uspeha u aikidou

Pomoću bazičnog treninga (kihon) gradimo temelj kretanja u aikidou (tai-sabaki) i snagu abdominalnog disanja (kokyu-ryoku). Trenira se u paru, gde se jedan vežbač uživljava u ulogu napada, a drugi, u ulogu odbrane. Uloge se, posle izvesnog broja ponavljanja, menjaju.
Osnovna karakteristika bazičnog treninga je statična metoda vežbanja, u početku sa napadom vrlo čvrstim hvatovima, a kasnije, sa vrlo snažnim udarcima. Primena aikido tehnike u ovim uslovima zahteva veliku preciznost izvođenja. Kako je princip usaglašavanja sa protivnikovim napadom, i njegovim preusmeravanjem u svoju korist obično dinamična kategorija, njegova primena u statičnim uslovima je njegov najteži mogući oblik. Bazični (statični) trening je primarna metoda za učenje snažne aikido tehnike, za najkraće moguće vreme, zato što se suočavamo sa punom snagom napada, u statičnom okruženju, i svaka greška se odmah i lako dijagnostikuje kroz nemogućnost izvođenja tehnike.
Naravno, ovo je samo jedan deo aikido metodike, i do danas se zadržao u aikido stilovima yoshinkan i iwama ryu.
Kod nas je bazični trening čvrsto inkorporiran u metodiku treninga Internacionalne Aikido Akademije i Srpskog Aikido Saveza.

Pomoću bazičnog treninga (kihon) gradimo temelj dobrog stava (kamae), pravilnog kretanja u aikidou (tai-sabaki) i snagu abdominalnog disanja (kokyu-ryoku).

Osnovna karakteristika bazičnog treninga je statična metoda vežbanja, u početku sa napadom vrlo čvrstim hvatovima, a kasnije, sa vrlo snažnim udarcima. Primena aikido tehnike u ovim uslovima zahteva veliku preciznost izvođenja.

Kako je princip usaglašavanja sa protivnikovim napadom, i njegovim preusmeravanjem u svoju korist obično dinamična kategorija, njegova primena u statičnim uslovima je njegov najteži mogući oblik.

Bazični (statični) trening je primarna metoda za učenje snažne aikido tehnike, za najkraće moguće vreme, zato što se suočavamo sa punom snagom napada, u statičnom okruženju, i svaka greška se odmah i lako dijagnostikuje kroz nemogućnost izvođenja tehnike.

Na ovom video snimku nalazi se yoshinkan aikido prikaz bazičnih tehnika, u izvođenju najboljih yoshinkan majstora.

{youtube}qNbiiKpuv8k{/youtube}

Dole vidimo bazične tehnike u iwama ryu aikidou, u izvođenju osnivača stila, Morihira Saita.

{youtube}0f1LOIqmNI4{/youtube}

Povezani tekstovi